Πίτσα Μαργαρίτα

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, το 1889, 28 χρόνια μετά την ενοποίηση της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της βασίλισσας Μαργαρίτα της Σαβοΐας στη Νάπολη (σύζυγος του βασιλιά Ουμπέρτο I), δημιούργησε ο σεφ Ραφαήλ Εσποσίτο  μαζί με την σύζυγός του, στη ταβέρνα με όνομα "Pietro e Basta Così" (κάτι σαν "Ο Πέτρος και αυτό φτάνει!"), μια πίτσα που μοιάζει με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, κόκκινο (ντομάτα), λευκό (μοτσαρέλα) και πράσινο (βασιλικό) και ονομάστηκε τιμής ένεκεν της βασίλισσας «Πίτσα Μαργαρίτα».

Ωστόσο υπάρχουν αναφορές, τουλάχιστον όσων αφορά την συνταγή της πίτσας, στο βιβλίο «Ήθη και Έθιμα της Νάπολης" - (τόμος ΙΙ, σ. 24) του Francesco DeBouchard που χρονολογείτε το 1866. Εκεί περιγράφονται τα πιο δημοφιλή υλικά πίτσας της εποχής όπου περιλαμβάνεται και τυρί, βασιλικό και συχνά ολοκλήρωση με φέτες μοτσαρέλα.